Vimplar till salu

måndag 1 oktober 2012

Laxpudding


Ibland när jag lagar lunch till dagbarnen kommer jag ihåg att ta ett foto för att lägga in i den privata bloggen där föräldrarna till barnen kan läsa om våran vardag. (Jag inbillar mig att det kan vara kul att se för föräldrarna :)

Idag lagade jag laxpudding och för mig är detta en rätt som lagas på rester, typ pyttipanna. Men den går lika bra att att tillaga med färskvaror.

Jag lagar sällan mat efter recept utan mer efter koncepetet man tar vad man har och är sugen på ;) Men sen jag fick jag frågan om hur jag lagar denna pudding så jag har försökt att tänka till ;)


Laxpudding
Smörj en ugnsfast form
Skiva ner kokt kall potatis i formen (spara potatis så det räcker till att täcka med på det översta lagret - använder man rå potatis ökar man bara tiden i ugnen.
Lägg laxen ovanpå, i detta fall hade jag kvar ugnstekt hel lax från föregående dags middag, det smakar också gott med rökt lax. Tänk bara på att vara försiktig med kryddningen på äggstanningen så det inte blir för salt.

Sen toppar jag med ett lager skivad potatis.

Slå på äggstanningen - Jag brukar vispa ihop lika många ägg som dl vätska. Till denna formen gick det åt 5 ägg och 5 dl mjölk. Krydda med vitpeppar och salt. Man kan givetvis blanda ner grönsaker och andra kryddor. Allt efter egen smak. Till en lite lyxigare variant kan man byta ut delar av mjölken till grädde och/eller cremé fraiche.

grädda i ugn på ca. 200 grader (varmluft) i 30 minuter

Toppa med hackad dill och servera skirat smör och en fräsch grönsallad till.

Hoppas det smakar!

4 kommentarer:

Ciza Patricia sa...

Tack för receptet. Det måste jag testa sen när jag kommer hem igen. :)
Kram

Carina Lindholm sa...

TACK!..:-)

Lillmyran sa...

Supertack för receptet! Det ska nu provas här hemma. :)

Leah Crowe sa...

that looks amazing and I don't even know what it is. :)