Vimplar till salu

söndag 10 februari 2013

Rosenbröd


Blir alltid så sugen på att baka frukostbröd när jag vaknar på helgen... Kruxet är att jag inte då har handlat för det så det får bli av det som finns i skafferiet. Detta enkla bröd kan man med fördel också ha som kuvertbröd.

Smula 50g jäst i en bunke
Smält 75g smör i en kastrull häll över 4 dl mjölk och 1 dl grädde när smöret smält så det blir fingervarmt. Tillsätt 1 tsk råsocker, 2 tsk salt och 1 msk sirap.
Häll degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. Arbeta in ca 750g mjöl tills det blir en slät och fin deg. Låt jäsa 45 minuter.

Stjälp upp degen på mjölat bord och dela i 16 bitar. Runddriv dom och placera dom i muffinsformar som är penslade med olja Går lika bra att grädda dom på vanlig plåt. Låt jäsa ca. 20 minuter till. Värm ugnen till ca 200 grader (varmluft) Innan gräddning pensla med uppvispat ägg och toppa med flingsalt eller frön av eget val. Man kan också skåra toppen i ett kryss för att få den där rosenformen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 14 minuter. Stjälp upp dom direkt efter gräddning annars blir dom fuktiga i botten.



Skön söndag på er!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det var länge sedan jag kikade in hos dig .
och du är sååå duktig så jag blir alldeles matt.
Synd vi aldrig har tid för varandra
Ha det så gott
Kram
Britta

Anna sa...

Vilken go frukost!!

Vinterkramen Anna