Vimplar till salu

lördag 9 februari 2013

Köttfärspiroger

Superenkla att göra!

Gör massor och frys in, perfekt mellanmål till hungra skolbarn. Detta recept räckte till 12 stora piroger, men det är bara variera storleken efter önskemål.



Först sätter jag degen då den behöver tid att jäsa.
50 g jäst
6 dl fingervarmt vatten
4 msk olja
2 tsk salt
ca 15 dl vetemjöl

Blanda gärna med maskin tills degen blivit smidig och släpper från skålen. Jäs under bakduk i ca. 30 minuter.

Bryn ca 1 kg köttfärs i lite smör/olja. Krydda efter smak jag brukar ha salt, peppar, paprika pulver och cayennepeppar. Efter vätskan kokat bort tillsätt grönsaksbuljong, soja, chilisås och 500g passerade tomater. Pressa i 2 vitlöksklyftor och krydda upp med provencalska kryddor. Låt puttra ihop en stund och sen dra av det från värmen och låt svalna.

Stjälp upp degen på mjölat bord och knåda ut bubblorna. Dela upp degen i så många piroger du vill ha. kavla ut till runda kakor, se till att inte degen är för tunn då pirogen lätt spricker. Fyll ena halvan med 2 stora matskedar köttfärs. Srö på riven ost om man vill. Vik ihop pirogen och förslut kanterna. Låt jäsa på bakpappersklädd plåt i 30 minuter.
Värm ugnen till 200 grader (varmluft).
Pensla pirogerna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i ca. 15 minuter tills pirogen fått fin färg.

Servera gärna en fräsch sallad till.




Hoppas det ska smaka!

8 kommentarer:

Maria sa...

Tack för tipset! Ska absolut göra.

Jill sa...

Å tusen takk, dette så bare helt fantastisk ut♥
Disse skal definitivt prøves!
Ha en god søndag
klemmer

Ulrika sa...

Ännu något som jag bara måste prova! Du är en verklig inspirationsfabrik!! :) Ha det gott!

Anna sa...

Ser galet goda ut! Får jag nog ta och testa någon gång.

Vinterkramen Anna

Anna sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anna sa...

Ser galet goda ut! Får jag nog ta och testa någon gång.

Vinterkramen Anna

Elisabeth Helland sa...

hmmm....dette så godt ut og var jo en kjekk ting å ha på frysen ...takk for tipset

Pernilla ~Pillan~ sa...

Åv vad de såg goda ut! Ska verkligen försöka testa dessa! Jag är tyvärr så lat med allt som har med jäst att göra.. Denna jäsning och knådning.. Men dessa måste jag testa. Har du testat med att blanda med lite grövre mjöl, typ graham? Funkar det? Tack för tipset. Trevlig alla hjärtans dag. Kram